Welkom

Het Tuindorp 't Lansink is een woonwijk in de gemeente Hengelo (Overijssel) dat gebouwd is in het begin van de 20e eeuw. Het stedenbouwkundig concept is gestoeld op de Engelse tuinstadgedachte. Het bestuur stelt zich voor, van links naar rechts Taco Langeberg (secr.) Marion van Meerwijk Roel Kok (voorzitter a.i.) Yvonne Esman Herman Esman (penn.mr.) (Foto: it's a Leonie)

 

Roel Kok: “We hebben er in Tuindorp weer een parel bij!”

 

Twee jaar geleden werd het idee al geboren en vrijdag 24 mei 2013 kwam het er van. In Tuindorp werd een kunstwerk onthuld, dat een blijvende herinnering is aan het eeuwfeest, dat de Tuindorpers in 2011 hebben gevierd. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo nodigde ook de ontwerper Huib Lambrichs en maker Gradus Strobos uit om gezamenlijk het kunstwerk Tuindorp 1911-2011 te onthullen. Dat gebeurde onder het toeziende oog van een groep Tuindorpers, die nauw betrokken zijn bij het wel en wee van hun wijk. “We hebben er weer een parel bij in onze wijk”, stelde Roel Kok, voorzitter van de Stichting Tuindorp ’t Lansink, vast. “En er is ook nog een geheim aan gekoppeld. Het kunstwerk is namelijk gemaakt in de vorm van een zandloper, die de vergankelijkheid en de loop der jaren symboliseert, maar heeft ook een directe relatie met de gevelsteenOnthulling monument 100 jaar, waarop de eerste steenlegging van Tuindorp in mei 1911 is vastgelegd. Als je nu via de noord-zuidlijn door het middelste gat in de zandloper kijkt, dan zie je door dit kunstwerk de gevelsteen uit 1911 zitten. En het gedicht, dat bovenop het kunstwerk is geplaatst, is gemaakt door Reinier de Rooie, stadsdichter van Hengelo in 2010 tot 2012. Het gedicht geeft de historische betekenis van Tuindorp treffend weer”. Over het ‘Geheim van Tuindorp’ of, zoals burgemeester Schelberg sprak over de ‘Tuindorp Code’, werd nog lang nagesproken.

De Eeuwfeest-commissie ‘Tuindorp 1911-2011) en initiatiefnemers voor dit kunstwerk bestond uit Jouke Oosterkamp (voorzitter), Bé Asveld, Danny Bolier, John Hessels, Hans Roescher, Justien Rutten en Gerard Vaalt.

Het nieuwe kunstwerk is te bewonderen op de kruising Julianalaan en Willem de Clercqstraat.

 

BestuurAboutmonument

Advertentie

It\

 

Wilt u ook adverteren op onze website?

Klik hier voor meer informatie.

 

Nieuw

bewoners 2
diverse correspondentie met de gemeent vanuit de wijk; voegen CT Storkplein
Dinsdag 8 februari 2011bewoners
diverse correspondentie met de gemeent vanuit de wijk; tuinen Bethlehemkerk
Maandag 7 februari 2011Correspondentierubriek
Er is een nieuwe rubriek gemaakt, hierin vindt u..........
Zaterdag 5 februari 2011Start eeuwfeest
Zondag 21 november 2010Winterimpressie
Hier ziet u hoe mooi onze wijk kan zijn in de winter.
Zondag 12 september 2010 Meer >>